Bits-n-Bites


engine


RSS

Wat is nu eigenlijk RSS? Really Simple Syndication voluit. En natuurlijk heeft men ook andere benamingen hiervoor, maar dat is eigenlijk voor de gebruiker van RSS niet interessant. Wat wel interessant is, is dat dit een mogelijkheid biedt, om op de hoogte te blijven, wanneer één van uw favoriete websites inhoudelijk is gewijzigd.

Steeds meer websites bieden een "RSS-bestand" aan. Speciale "Readers" lezen deze bestanden in, alleen voor de door uzelf opgegeven webpagina's. Ook wordt er eerst gekeken of er wel een gewijzigd bestand wordt aangeboden. Dus alleen als er echt iets gewijzigd is, ontvangt u daar een melding van. En dat is nu net waar het om gaat. Het scheelt u, vooral als u veel favoriete websites hebt, een hoop tijd. U hoeft niet alle sites iedere keer te bekijken of er wat nieuws te melden is. Als er wat gewijzigd is ontvangt u vanzelf bericht.

Zo'n "reader" programma, waarvan vele gratis, werkt bijna hetzelfde als een e-mail programma. Als u ingesteld heeft voor welke websites dat programma de "RSS-bestanden" bij moet houden, dan kijkt dat programma voor u dus of die website nieuwe informatie aanbiedt. Als dat zo is krijgt u een kort bericht van een paar regels waarin te lezen valt wat er gewijzigd is, met daarbij ook de link naar die website.

De benodigde snelkoppeling voor deze RSS-Feed wordt op de meeste websites aangeboden via een oranje-rood logo. Daaronder zit de snelkoppeling naar het "RSS-bestand". Op deze KVW-website zit de verwijzing naar het "RSS-bestand" onder dit RSS logo. De web-log pagina heeft een eigen "RSS-bestand" waar ook gebruik wordt gemaakt van hetzelfde logo.

Klikt u maar eens op het RSS logo rechtsboven op deze pagina in de hoek van de kopfoto! U ziet dan hoe zo'n bestand eruit ziet. Ga daarna met de "terugknop" van uw internet-browser pijl terug naar deze pagina. Voor gebruik binnen een "reader" programma klikt u met de rechtermuisknop op dit logo en kiest u voor de optie... Snelkoppeling kopiëren. Daarna kunt u deze toevoegen aan uw "RSS-reader". Of selecteer en kopiëer dit webadres:

http://www.kanoverwinsum.nl/cssrss/feed.xml


Andere veel op websites gebruikte logo's zijn:

rss-symbolen

Leest u eventueel het artikel van Frank op zijn website, of neem een kijkje bij Rss Startpagina.


Terug naar boven.


RSS FeedReader

Hier een link naar de site van RSS FeedReader.

Zelf gebruik ik naar volle tevredenheid het gratis programma FeedReader.

FeedReader

Tip. Ook de website van FeedReader heeft een RSS bestand beschikbaar!


Terug naar boven.


Mozaïek Foto

Vind u de mozaïek foto die ik heb gebruikt voor de opening van onze website ook zo mooi? Dan heb ik hier een link voor u naar de website waar ik dat heb gemaakt.

Via deze website kunt u een eigen foto "uploaden" waarna er via een programma op die site uw foto wordt omgezet in een mozaïek. Dit duurt maar even. Daarna kunt u de gemaakte mozaïek foto weer "downloaden".

Alweer een Gratis service van een hobbyist.   http://www.adelaider.com/image-mosaic/


Terug naar boven.


AVG Free Edition - Virus Scanner

Het gaat te ver om ook een virus scanner hier neer te zetten voor download. Daar is het programma te groot voor. Maar het werkt goed en is ook Gratis. Met vrijwel dagelijks nieuwe automatische updates tegen nieuw ontdekte virussen.

Ook al omdat ik vaak merk dat mensen een zogenaamde "Kopie van..." hebben, terwijl er gratis goede software te vinden is.

AVGAVG Free Edition is van "Grisoft" en vind u hier op hun  AVG Free Advisor Homepage.

Ga op die website in het linker menu naar "Downloads" en dan naar "Installation files & documentation". Onder op die web pagina vind u het FreeWare anti-virus programma. Ten tijde van het schrijven van dit artikel was het bestand "avg75free_430a848.exe" de beschikbare windowsversie.


Terug naar boven.