Kajakrondje De Veenhoop-Oldeboorn-Akkrum-Grou

Op 20 augustus 2024 heb ik een rondje De Veenhoop-Oldeboorn-Akkrum-Grou gevaren. Een tocht van ongeveer 40 km. Mijn opstapplaats was in het plaatsje De Veenhoop. Naast de brug en parkeerplaats (tegenover het Polderhuis). Hier is een mooie lage oever waar instappen goed mogelijk is. De eerste 7 km ging door het Polderhoofdkanaal. Dit kanaal is in 1875 gegraven voor de turfwinning. Een kaarsrecht kanaal dat een scherpe bocht maakt bij Nij Beets. Het water schijnt dankzij een kwelstroom van uitzonderlijke kwaliteit te zijn. Vanaf de jaren 60 was het kanaal gesloten voor scheepvaart, sinds 2015 is het weer opengesteld voor kleine pleziervaart. Door de lage oevers is er vanuit de kajak best veel van de omgeving te zien. Het Polderhoofdkanaal heeft zeer veel en zeldzame beschermde planten.

Aan het einde van het 7 km lange kanaal kom je uit bij de Schouwstrasluis bij Uilesprong (naast het Zuidergemaal, één van de eerste elektrische gemalen in Friesland). Bij de sluis kun je kiezen om door de sluis te gaan (zelfbediening) of om over te dragen, er zijn goede kanosteigers. Ik was benieuwd naar de bediening en programmering van de sluis, dus ik besloot er door te gaan. De knop in de sluis hangt wel erg hoog, maar was met het uiteinde van de peddel goed te bedienen.

Na de sluis ging ik rechtsaf, het Nieuwe Diep op. Tot Oldeboorn is het een breed water, maar in het dorp is het vrij smal, vooral met tegenliggers. Leuk om te zien hoe er aan tientallen bootjes en pontons gewerkt werd als voorbereiding voor de gondelvaart die binnenkort zou plaatsvinden. Na Oldeboorn kwam ik na 3 km in Nes/Akkrum. Tussen de beide plaatsen vaar je over het Leppa Akwadukt, de A32 gaat hier onderdoor. Voor mij de eerste keer over een aquaduct, een vreemd idee dat al dat verkeer onder je boot door gaat… Vanaf hier werd het gezellig druk op het water met de vele jachten en zeilboten. Na Akkrum kom je op het riviertje Nije Boorn, ook wel de Kromme Knilles genoemd. Na 3,5 km moet je het Prinses Margrietkanaal oversteken. Volgens mijn kaartje kun je hier recht oversteken, maar dat is niet meer toegestaan. Om aan de overkant te komen moest ik rechts van het eilandje bij Oude Schouw langs het Prinses Margrietkanaal op en na 300 meter rechtsaf en dan kom je door het dorpje Jirnsum. Na dit dorpje heet het water Kromme Grou. Gelijk na het onderdoor varen van de spoorbrug en de brug van de A32 was kwam ik in Grou. Hier was het zeer druk met de pleziervaart.

Direct bij het uitvaren vanuit Grou kom je op het Pikmeer. Hier is het van belang om goed uit te kijken omdat het Pikmeer gelijk na Grou wordt doorkruist door het Prinses Margrietkanaal, dus met veel grote snelle binnenvaartschepen. Ook was er hier flink wat golfslag, opgestuwd door de harde wind. Na het Pikmeer heb ik de doorsteek gemaakt naar de Peanster Ee en de Wijde Ee. Hier waren vooral bootjes van de zeilscholen actief. Door de onverwachte manoeuvres van de leerlingen moest ik steeds alert zijn, maar heb ook leuk contact kunnen maken met de schippers.

Aan de zuidkant van de Wijde Ee kun je de Janssloot invaren. Deze gaat na ongeveer 1 km over in de Modderige Bol, een langgerekt meertje in een prachtige omgeving. Na ruim 3 km doorvaren kwam ik uit bij de jachthaven van De Veenhoop. Gelijk na de haven kun je rechtsaf slaan en kom je bij de sluis. Vanaf hier is het ongeveer 300 meter naar het punt waar ik gestart was. Ook bij deze sluis is zelfbediening mogelijk. Omdat bij de sluis een mooie kanosteiger lag, besloot ik om de kajak uit het water te halen en met behulp van mijn kanokarretje de laatste meters naar de auto te lopen.

Genoten van de prachtige omgeving en de grote historie van verschillende kanalen en riviertjes is dit rondje zeker voor herhaling vatbaar. Helaas vergeten om veel foto’s te maken…

Kor

Opstapplaats De Veenhoop (foto Wikipedia)
Polderhoofdkanaal (foto Wikipedia)
Schouwstrasluis (eigen foto)
De Wijde Ee (foto www.kanoroutes.nl)
De gevaren route