Vaarprogramma

1 OEFENTOCHTEN 2023 in APRIL voor alle leden

Doel apriltochten:
1) Vaarconditie trainen,
2) weer elkaars gezelschap opzoeken na de winterstop,
3) oefenen in toepassen van het juiste groepsgedrag en
4) optioneel – oefenen met reddingen/slepen als voorbereiding en als herhaling.

Deze apriltochten worden voornamelijk op het Lauwersmeer gevaren. De andere weekenddag is ook een mogelijk alternatief voor de tochtleider om uit te wijken; bijvoorbeeld in geval van veel wind op de geplande kalenderdag. Dit alles ter beoordeling aan de tochtleider.

Veel wind:
Wanneer de wind een Lauwersmeer tocht niet verantwoord maakt, dan wordt een alternatieve tocht gevaren; bijvoorbeeld Winsum – Electra (26 km) of Zoutkamp – Lauwersmeer.

Weinig wind:
Als de wind, het getij en het deelnemersniveau dat toelaten, kan tijdens deze apriltochten ook buitendijks op het wad worden gevaren!

Aanmelden voor een apriltocht m.b.v een reply op de door de tochtleider verzonden email voorafgaand aan de tocht.

NrDag/datumOefentochtNiveaugroepbij:Tochtleider
<= 3 Bf4 Bf5 Bf6 Bf
1Za 25-3-2023Lauwersmeer1122Harm
2Zo 2-4-2023Lauwersmeer *1122Michiel
3Za 8-4-2023Lauwersmeer *1122Guus
4Zo 16-4-2023Lauwersmeer *1122Miroslav
5Za 22-4-2023Lauwersmeer *1122Herman
6Zo 30-4-2023Lauwersmeer *1122Bram
* Als het weer het toelaat, kan de tochtleider besluiten deze tocht buitengaats te doen.

Voor deze Lauwersmeertochten verzamelen KWV loods om 10:00 uur. Vertrek loods: 10:15 uur.
Indien een alternatieve tocht wordt gevaren, kan de tochtleider beslissen om nog eerder te verzamelen/vertrekken. In zo’n geval wordt dit uiteraard expliciet vooraf gemeld aan de deelnemers.

Oproep: Ben je van plan om dit jaar een zwaardere zeetocht te gaan varen, ben dan bij minimaal 2 uit de 5 apriltochten aanwezig. Mocht je niet (vaak) kunnen, neem even contact op met een van de tochtleiders, zodat we gezamenlijk vooraf een conditieplan kunnen doorspreken.
De apriltochten zijn niet de enige voorbereiding voor een goede conditie voor de wat zwaardere zeetochten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen vaarconditie. De verenigingskalender voorziet NIET in genoeg voorbereidingstochten om je conditie op peil te krijgen en te houden. Deze trainingen zul je met eigen discipline moeten plannen en varen ! !

2 GETIJ-ONAFHANKELIJKE AVONDTOCHTEN

Vanaf Lauwersoog het Wad op.
Bij weinig wind ( ≤3Bf ) en niet te koud zeewater ook geschikt voor zeevarenden uit niveaugroep 1 en bij weinig wind tevens als Snuffeltocht voor niet-zeevarenden (zoals vlakwater-leden).
Bij windkracht 4 Bft en 5 Bft (in enkel geval later in het seizoen 6 Bft) bedoeld voor de zeevarenden uit niveaugroep 2 en 3 om ervaring te krijgen in het varen en redden met (meer) wind en golven. In zo’n geval is er geen sprake van een tocht, maar blijven we in de buurt van de haven.

3 TOCHTKALENDER 2023

Aanmelden voor een dagtocht kan tot uiterlijk donderdagavond 20:00 uur voorafgaand aan de tocht.
Aanmelden is verplicht (afweging van groepssamenstelling tegen de vaarcondities door de tochtleider) en bij voorkeur per email.

Let op: de apriltochten zijn niet de enige voorbereiding voor een goede conditie voor de wat zwaardere zeetochten (dit zijn de tochten aangeduid met de letter G). Je bent ZELF verantwoordelijk voor je eigen vaarconditie; de verenigingskalender voorziet NIET in genoeg voorbereidingstochten. Deze voorbereiding zal je met eigen discipline moeten plannen en varen.

Z = zwaarte; B = Beginnerstocht; G = Tocht voor Gevorderde, conditie-rijke zeekanoërs; n.n.t.b. = nog nader te bepalen

Nr:ZDag/datumOmschrijvingDag
afstand
Minimale niveau groep bij verwachte windkracht (Bft):Tocht-
leider
≤345≥6
1BZat 06 meiL’oog – Schier Passantenhaven2 x 9 km1
1
2-
Herman
2BZon 14 meiL’oog – Engelsmanplaat – Schier West~25 km11
2-
Michiel
3BZat 20 meiFriese Meren tocht - Earnewalde22 km1123Theo
4BMa 29 meiL’oog – Engelsmanplaat - Strandhotel2 x 16 km112-Herman
5B/GZat 03 juniBlock van Kufler – Paard van Marken - Volendam2 x 16 km123-Herman
6GZon 11juniRondje Rif met de klok mee36 km223-Michiel
7BZat + Zon 17/18Weekend Ameland2 x 14 km1123Michiel
8BZon 25 juniStranddag Schier West - Engelsmanplaat~25 km1123Siemon
9GZat 01 juliNoordpolderzijl - Simonszand2 x 22 km223-Harm
10Bzat 08 juliL’oog – Schiermonnikoog Passantenhaven2 x 9 km1
1
22
Guus
11BZat 15 juliL’oog – Badstrand/strandhotel2 x 14 km1122Bram
12BZat 22 juliL’oog - 4e slenk + lopen naar ’t Noordzeestrand2 x 16 km1123Guus
13GZat 29 juliNoordpolderzijl - Siemonszand2 x 22 km2233Miroslav
14GZon 13 aug.L’oog – Rondje Rif met de klok mee36 km123-Herman
15BZat 19 +zon 20 aug.Weekendje Ameland2x 14 km1123Michiel
16GZon 27 aug.Eemshaven - Borkum2x 23 km22
3-Herman
17GZat 02 sept.Avond – nachttocht (in het donker terug)2x 11 km23--Harm
18BZon 10 sept.Branding varen Callantsoog /of/ HardenbergZie mail1111Bram
19BZat 16 sept.Joure tocht of Fluessen35 km11
22
Herman
20BZat/zon 23+24 sept.Veluwe rally50 km112-Bram
21BZon 08 okt.Pannenkoekentocht in ‘n duinpannetje2x 11 km11
23
Michiel / Nienke
22Vrij 21 apr.Tochtplan avond 19:30 uur, kantine KVW
23Vrij 13 okt.Evaluatie aovond 19:30 uur, kantine KVW

Let op

 • alleen voor zeekano’s met variabele scheg (+ alle overige eisen uit blauwe boekje)
 • voor alle tochten zijn neopreenpak en zwemvest verplicht (de tochtleider kan bij aanvang van de tocht besluiten om op enkele punten af te wijken; zoals bij warm weer/zeewater geen neopreen aantrekken, e.d.)
 • Alle KVW zeetochten staan in principe open voor gasten mits zij aan de eisen voldoen, die worden gesteld aan vaardigheden en materiaal.

Zeekampen

 • De NZKV en TKBN hebben mooie toerkanoweken.
 • Peddelpraat organiseert jaarlijks begin augustus een zeekanoweek, met standplaats in de buurt van Den Helder.
 • De WSV/NZKV organiseert begin september het beroemde “Vlielandkamp”; een zeer zinvolle opleidingsweek ! Boek deze op tijd, aangezien de plaatsen snel vergeven zijn.

4 PROCEDURES voor ALLE TOCHTEN onder punten 2 en 3

In geval van deelname van minder gevorderden en nieuwelingen rijst de vraag wat de “span of control” van een tochtleider is. Aangezien de veiligheid altijd voorop staat tijdens zeetochten, zal de tochtleider de volgende zaken in overweging moeten nemen: de groepsgrootte, de verhouding van meer ervaren- versus minder ervaren zeevaarders, de weersverwachting, windkracht plus de richting waaruit de wind waait en deelname van collega tochtleider(s). In het meest vervelende geval zal de tochtleider moeten besluiten om (een aantal beginnende) zeevaarders af te zeggen.

A Aanmelding voor zeedagtochten
Leden kunnen aan die tochten deelnemen, waarbij hun vaarniveau voldoende is voor de tochtzwaarte (vaarafstand en verwachte windkracht) en voor zover hun uitrusting aan de eisen voldoet (voor uitrustingseisen; zie blauwe boekje). Bij –verwachtte- windkracht 4 Bft en 5 Bft zal in eerste instantie de tocht doorgaan voor het –hierboven- beschreven groepsniveaus. Indien doorgang geen optie is, zal geprobeerd worden om uit te wijken naar een alternatieve vaarbestemming, waarbij in dat geval zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle, voor de tocht, aangemelde leden.

 • Let wel: bij aanmelding later dan hierboven beschreven kan blijken dat de tocht bij gebrek aan deelname al is geschrapt.
 • Bij de aanmelding worden zo nodig nog tijden (tochtplanbespreking, vertrek, terugkeer, e.d.) en eventueel wisseling van tochtleider meegedeeld.
 • Ook voor 2015 heeft de zeesectie coördinator zich voorgenomen om iedereen die op de ledenlijst aangemeld staat als zeesectielid (en indien het e-mail adres bij Herman bekend is) vooraf aan de tochten een elektronische herinnering te sturen middels een e-mail.

B Laatste contact
Check doorgang van de tocht, mogelijke verschuiving naar de reservedatum en/of je eigen deelname (verwachte windkracht?) bij de tochtleider. Spreek zelf bij aanmelding af wanneer je moet bellen. Voorkom onaangename verrassingen. Alle beslissingen zijn tot het laatste moment aan de tochtleider!

C Tijdsplanning
Bij alle tochten hoort zowel een gezamenlijke tochtplanbespreking vooraf als een korte gezamenlijke nabespreking. Van elke tocht kunnen we weer wat leren. Houdt daar ook in je eigen tijdsplanning rekening mee.

D Groepsgedrag
Dit jaar zal meer dan in de voorgaande jaren aandacht worden besteed aan groepsgedrag op zee. Denk daarbij aan het compact varen en respecteren van de functie van de voorvaarder, achtervaarder en zijvaarders.

5 OEFENPROGRAMMA

Oefendagen (redden, slepen, ….) zijn als zodanig niet in de planning meegenomen. Toch is er meer dan genoeg ruimte om te oefenen; dit kan tijdens de zee-avondtochten en aan het einde van de zeedagtochten. Ook is net als vorig jaar wederom het voornemen uitgesproken dat bij uitvallen van een zeedagtocht door teveel wind er toch gekanood / geoefend gaat worden; bijvoorbeeld bij het zandstrandje aan het Lauwersmeer.

6 INDELING VAN ZEEVARENDEN NAAR NIVEAU

Voor de volledige eisen, zie de Zeesectie-regeling in het Huishoudelijk Reglement.
Globaal in een notendop komt dat neer op onderstaande indeling:

Niveau 1

 • Sectieleden van niveau 1 hebben een behoorlijke algemene vaarconditie en ervaring op vlak water met tochten van 20 km of meer. Dit moet uiteraard recentelijk gevaren zijn, bijvoorbeeld tijdens de oefentochten in april.
 • Verder beschikt de niveau 1 vaarder over een behoorlijke vaartechniek op vlak water en een passieve punt-, peddel- en X-redding op vlak water of in het zwembad.
 • De uitrusting van kanokleding, kajak en toebehoren zijn conform de eisen zoals vermeld in het Huishoudelijk reglement.
 • De niveau 1 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 25 km.

Niveau 2

Sectieleden met een goede algemene (vaar)conditie worden ingedeeld in niveau 2, indien zij het volgende programma met voldoende resultaat hebben gevolgd:

 • Deelname in het vóórgaande kalenderjaar aan minstens 2 begeleide zee(dag/avond)tochten.
 • Voldoende resultaat laten zien in vaardigheden die een deel zijn van de eisen voor de NKB Zeevaardigheid (ZV-test) zoals efficiënte peddeltechniek, juist gebruik van variabele scheg, noodstops, 360 graden draaien, zijwaarts bewegen, achterstevenroer gebruik tijdens surfen, lage peddelsteun links en rechts, actieve en passieve punt-, peddel- en X-reddingen
 • De uitrusting van kanokleding, kajak en toebehoren zijn conform de eisen van de NKB Zeevaardigheid plus sleeplijn (Zie het huishoudelijk reglement)
 • De niveau 2 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 35 km.

Niveau 3

 • Sectieleden van niveau 3 hebben met positief resultaat een NKB-test Zeevaardigheid afgelegd.
 • Deelname in het vóórgaande kalenderjaar aan minstens 2 begeleide tochten of anderszins hard kunnen maken aan de tochtleider dat het vereiste vaarniveau aanwezig is.
 • Ruime samenhangende kennis resp. vaardigheid van navigatie, navigatievraagstukken en –ervaring, kennis van sleeptechnieken en competent in slepen van vermoeide of minder valide medevaarders.
 • De uitrusting zoals niveau 2 (zoals sleeplijn) plus reservepeddel.
 • De niveau 3 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 45 km.

7 BEREIKBAARHEID TOCHTLEIDERS

De tochtleiders zijn bereikbaar via de e-mail.
Niet-leden die mee zouden willen varen kunnen dit per e-mail aangeven bij de zeesectie: zeesectie@kanoverwinsum.nl.