Vaarprogramma

1 OEFENTOCHTEN in APRIL voor alle leden

Doel apriltochten:
1) Vaarconditie trainen,
2) weer elkaars gezelschap opzoeken na de winterstop,
3) oefenen in toepassen van het juiste groepsgedrag en
4) optioneel – oefenen met reddingen/slepen als voorbereiding en als herhaling.

Deze apriltochten worden voornamelijk op het Lauwersmeer gevaren. De andere weekenddag is ook een mogelijk alternatief voor de tochtleider om uit te wijken; bijvoorbeeld in geval van veel wind op de geplande kalenderdag. Dit alles ter beoordeling aan de tochtleider.

Veel wind:
Wanneer de wind een Lauwersmeer tocht niet verantwoord maakt, dan wordt een alternatieve tocht gevaren; bijvoorbeeld Winsum – Electra (26 km) of Zoutkamp – Lauwersmeer.

Weinig wind:
Als de wind, het getij en het deelnemersniveau dat toelaten, kan tijdens deze apriltochten ook buitendijks op het wad worden gevaren!

Aanmelden voor een apriltocht m.b.v een reply op de door de tochtleider verzonden email voorafgaand aan de tocht.

NrDag/datumOefentochtNiveaugroepbij:Tochtleider
<= 3 Bf4 Bf5 Bf6 Bf
1Zo 27-3-2022Lauwersmeer1122Harm L.
2Za 2-4-2022Lauwersmeer *1122Guus
3Zo 10-4-2022Lauwersmeer *1122Michiel
4Za 16-4-2022Lauwersmeer *1122Siemon
5Zo 24-4-2022Lauwersmeer *1122Bram
* Als het weer het toelaat, kan de tochtleider besluiten deze tocht buitengaats te doen.

Voor deze Lauwersmeertochten verzamelen KWV loods om 10:00 uur. Vertrek loods: 10:15 uur.
Indien een alternatieve tocht wordt gevaren, kan de tochtleider beslissen om nog eerder te verzamelen/vertrekken. In zo’n geval wordt dit uiteraard expliciet vooraf gemeld aan de deelnemers.

Oproep: Ben je van plan om dit jaar een zwaardere zeetocht te gaan varen, ben dan bij minimaal 2 uit de 5 apriltochten aanwezig. Mocht je niet (vaak) kunnen, neem even contact op met een van de tochtleiders, zodat we gezamenlijk vooraf een conditieplan kunnen doorspreken.
De apriltochten zijn niet de enige voorbereiding voor een goede conditie voor de wat zwaardere zeetochten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen vaarconditie. De verenigingskalender voorziet NIET in genoeg voorbereidingstochten om je conditie op peil te krijgen en te houden. Deze trainingen zul je met eigen discipline moeten plannen en varen ! !

2 GETIJ-ONAFHANKELIJKE AVONDTOCHTEN

Vanaf Lauwersoog het Wad op.
Bij weinig wind ( ≤3Bf ) en niet te koud zeewater ook geschikt voor zeevarenden uit niveaugroep 1 en bij weinig wind tevens als Snuffeltocht voor niet-zeevarenden (zoals vlakwater-leden).
Bij windkracht 4 Bft en 5 Bft (in enkel geval later in het seizoen 6 Bft) bedoeld voor de zeevarenden uit niveaugroep 2 en 3 om ervaring te krijgen in het varen en redden met (meer) wind en golven. In zo’n geval is er geen sprake van een tocht, maar blijven we in de buurt van de haven.

3 TOCHTKALENDER

Aanmelden voor een dagtocht kan tot uiterlijk donderdagavond 20:00 uur voorafgaand aan de tocht.
Aanmelden is verplicht (afweging van groepssamenstelling tegen de vaarcondities door de tochtleider) en bij voorkeur per email.

Let op: de apriltochten zijn niet de enige voorbereiding voor een goede conditie voor de wat zwaardere zeetochten (dit zijn de tochten aangeduid met de letter G). Je bent ZELF verantwoordelijk voor je eigen vaarconditie; de verenigingskalender voorziet NIET in genoeg voorbereidingstochten. Deze voorbereiding zal je met eigen discipline moeten plannen en varen.

Z = zwaarte; B = Beginnerstocht; G = Tocht voor Gevorderde, conditie-rijke zeekanoërs; n.n.t.b. = nog nader te bepalen

Nr:ZDag/datumOmschrijvingDag
afstand
Minimale niveau groep bij verwachte windkracht (Bft):Tocht-
leider
≤345≥6
1BZat 30 aprilL’oog - Schier Passantenhaven2 x
9 km
112Herman
(Michiel reserve)
2BZon 08 meiEernewoude~25 km1112Michiel + Harm
3BZat 14 meiEngelsmanplaat - Schier West2 x
14 km
112Herman
4BZon 22 meiL’oog - Schier Passantenhaven2 x
9 km
112Guus
5B26+27+28 meiHemelvaart weekend: Ameland kampeer weekend (Guus helpt mee organiseren + eventueel Simon hulp)Zie
t.z.t.
mail
122Harm + Michiel
6Zon 05 junin.n.t.b.
7GZat 11juniRondje Rif met de klok mee~35 km223Michiel
8Zon 19 junin.n.t.b.
9GZat 25 juniNoordpolderzijl - Simonszand2 x
20 km
Harm
10GVrij 01 juli /
zat 02 juli
zon 03 juli
Eemshaven - Borkum
Borkum - Juist
Juist - Eemshaven
Zie
t.z.t.
mail
23Michiel
11BZat 09 julNieuw Statenzijl - Richting Punt van Reide.2 x
14 km
1123Bram
12BZat 16 juliL’oog - 4e slenk Schiermonnikoog2 x
20 km
112n.n.t.b.
13BZat 23 juli of
Zon 24 juli
L’oog - Engelsmanplaat2 x
14 km
112Mogelijk Siemon
14BZat 30 juliTermunterzijl - Emden
(via passantensluis)
2 x
16 km
122Herman
15GZat 06 aug.Rondje Schier met de klok mee~55 km23Michiel (Herman reserve)
16BZat 13 aug.L’oog - 4e slenk Schiermonnikoog2 x
20 km
123Alex (Miroslav)
17GZat 20 aug.Eemshaven - Borkum2 x
26 km
23Herman (Michiel reserve)
18BZat 27 aug.Bommen Berend - ‘s avondsZie mail1112n.n.t.b.
19BZat 03 sept.Joure dagtocht (Friese meren)35 km1122Herman
20BZat 10 sept.Duinpannetje Pannenkoeken Schier2 x
10 km
112Sonja
21BZat 17 sept.Branding varen Calantsoog of Hardenbergn.v.t.123Bram
22BZat/zon 24+25 sept.Veluwe rally50 km112Bram

Let op

 • alleen voor zeekano’s met variabele scheg (+ alle overige eisen uit blauwe boekje)
 • voor alle tochten zijn neopreenpak en zwemvest verplicht (de tochtleider kan bij aanvang van de tocht besluiten om op enkele punten af te wijken; zoals bij warm weer/zeewater geen neopreen aantrekken, e.d.)
 • Alle KVW zeetochten staan in principe open voor gasten mits zij aan de eisen voldoen, die worden gesteld aan vaardigheden en materiaal.

Zeekampen

 • De NZKV en TKBN hebben mooie toerkanoweken.
 • Peddelpraat organiseert jaarlijks begin augustus een zeekanoweek, met standplaats in de buurt van Den Helder.
 • De WSV/NZKV organiseert begin september het beroemde “Vlielandkamp”; een zeer zinvolle opleidingsweek ! Boek deze op tijd, aangezien de plaatsen snel vergeven zijn.

4 PROCEDURES voor ALLE TOCHTEN onder punten 2 en 3

In geval van deelname van minder gevorderden en nieuwelingen rijst de vraag wat de “span of control” van een tochtleider is. Aangezien de veiligheid altijd voorop staat tijdens zeetochten, zal de tochtleider de volgende zaken in overweging moeten nemen: de groepsgrootte, de verhouding van meer ervaren- versus minder ervaren zeevaarders, de weersverwachting, windkracht plus de richting waaruit de wind waait en deelname van collega tochtleider(s). In het meest vervelende geval zal de tochtleider moeten besluiten om (een aantal beginnende) zeevaarders af te zeggen.

A Aanmelding voor zeedagtochten
Leden kunnen aan die tochten deelnemen, waarbij hun vaarniveau voldoende is voor de tochtzwaarte (vaarafstand en verwachte windkracht) en voor zover hun uitrusting aan de eisen voldoet (voor uitrustingseisen; zie blauwe boekje). Bij –verwachtte- windkracht 4 Bft en 5 Bft zal in eerste instantie de tocht doorgaan voor het –hierboven- beschreven groepsniveaus. Indien doorgang geen optie is, zal geprobeerd worden om uit te wijken naar een alternatieve vaarbestemming, waarbij in dat geval zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle, voor de tocht, aangemelde leden.

 • Let wel: bij aanmelding later dan hierboven beschreven kan blijken dat de tocht bij gebrek aan deelname al is geschrapt.
 • Bij de aanmelding worden zo nodig nog tijden (tochtplanbespreking, vertrek, terugkeer, e.d.) en eventueel wisseling van tochtleider meegedeeld.
 • Ook voor 2015 heeft de zeesectie coördinator zich voorgenomen om iedereen die op de ledenlijst aangemeld staat als zeesectielid (en indien het e-mail adres bij Herman bekend is) vooraf aan de tochten een elektronische herinnering te sturen middels een e-mail.

B Laatste contact
Check doorgang van de tocht, mogelijke verschuiving naar de reservedatum en/of je eigen deelname (verwachte windkracht?) bij de tochtleider. Spreek zelf bij aanmelding af wanneer je moet bellen. Voorkom onaangename verrassingen. Alle beslissingen zijn tot het laatste moment aan de tochtleider!

C Tijdsplanning
Bij alle tochten hoort zowel een gezamenlijke tochtplanbespreking vooraf als een korte gezamenlijke nabespreking. Van elke tocht kunnen we weer wat leren. Houdt daar ook in je eigen tijdsplanning rekening mee.

D Groepsgedrag
Dit jaar zal meer dan in de voorgaande jaren aandacht worden besteed aan groepsgedrag op zee. Denk daarbij aan het compact varen en respecteren van de functie van de voorvaarder, achtervaarder en zijvaarders.

5 OEFENPROGRAMMA

Oefendagen (redden, slepen, ….) zijn als zodanig niet in de planning meegenomen. Toch is er meer dan genoeg ruimte om te oefenen; dit kan tijdens de zee-avondtochten en aan het einde van de zeedagtochten. Ook is net als vorig jaar wederom het voornemen uitgesproken dat bij uitvallen van een zeedagtocht door teveel wind er toch gekanood / geoefend gaat worden; bijvoorbeeld bij het zandstrandje aan het Lauwersmeer.

6 INDELING VAN ZEEVARENDEN NAAR NIVEAU

Voor de volledige eisen, zie de Zeesectie-regeling in het Huishoudelijk Reglement.
Globaal in een notendop komt dat neer op onderstaande indeling:

Niveau 1

 • Sectieleden van niveau 1 hebben een behoorlijke algemene vaarconditie en ervaring op vlak water met tochten van 20 km of meer. Dit moet uiteraard recentelijk gevaren zijn, bijvoorbeeld tijdens de oefentochten in april.
 • Verder beschikt de niveau 1 vaarder over een behoorlijke vaartechniek op vlak water en een passieve punt-, peddel- en X-redding op vlak water of in het zwembad.
 • De uitrusting van kanokleding, kajak en toebehoren zijn conform de eisen zoals vermeld in het Huishoudelijk reglement.
 • De niveau 1 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 25 km.

Niveau 2

Sectieleden met een goede algemene (vaar)conditie worden ingedeeld in niveau 2, indien zij het volgende programma met voldoende resultaat hebben gevolgd:

 • Deelname in het vóórgaande kalenderjaar aan minstens 2 begeleide zee(dag/avond)tochten.
 • Voldoende resultaat laten zien in vaardigheden die een deel zijn van de eisen voor de NKB Zeevaardigheid (ZV-test) zoals efficiënte peddeltechniek, juist gebruik van variabele scheg, noodstops, 360 graden draaien, zijwaarts bewegen, achterstevenroer gebruik tijdens surfen, lage peddelsteun links en rechts, actieve en passieve punt-, peddel- en X-reddingen
 • De uitrusting van kanokleding, kajak en toebehoren zijn conform de eisen van de NKB Zeevaardigheid plus sleeplijn (Zie het huishoudelijk reglement)
 • De niveau 2 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 35 km.

Niveau 3

 • Sectieleden van niveau 3 hebben met positief resultaat een NKB-test Zeevaardigheid afgelegd.
 • Deelname in het vóórgaande kalenderjaar aan minstens 2 begeleide tochten of anderszins hard kunnen maken aan de tochtleider dat het vereiste vaarniveau aanwezig is.
 • Ruime samenhangende kennis resp. vaardigheid van navigatie, navigatievraagstukken en –ervaring, kennis van sleeptechnieken en competent in slepen van vermoeide of minder valide medevaarders.
 • De uitrusting zoals niveau 2 (zoals sleeplijn) plus reservepeddel.
 • De niveau 3 vaarder heeft de (vaar)conditie voor een dagafstand van 45 km.

7 BEREIKBAARHEID TOCHTLEIDERS

De tochtleiders zijn bereikbaar via de e-mail.
Niet-leden die mee zouden willen varen kunnen dit per e-mail aangeven bij de zeesectie: zeesectie@kanoverwinsum.nl.