Kajaktocht Dokkumer Nieuwe Zijlen-Ezumazijl-Dokkum

Opstapplaats kanosteiger naast de schutsluis (Willem Lorésluis) bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, aan de Lauwersmeer-zijde. Aan weerszijden van de sluis zijn prima kanosteigers gebouwd, alleen jammer dat je met de kajak door een klaphekje moet. Best een gedoe als je geen hulp hebt. Wel fijn dat de parkeerplaats er vlakbij is.
Na ruim drie kilometer varen kom je op het Lauwersmeer (Blikplaatgat). Al gauw heb je aan je linkerzijde het eilandje Senneroog. In de vaargeul was het goed te doen, daarbuiten is het erg ondiep, af en toe raakte ik met de peddel de bodem. Nadat ik ongeveer 6 km had gevaren sloeg ik linksaf, dit watertje heet De Raskes. Dit wordt heel duidelijk aangegeven door grote houten driehoeken.


De Raskes gaat door een prachtig natuurgebied. Na zo’n anderhalf kilometer kwam ik bij de sluis van Ezumazijl, hier moest ik overdragen. Rechts vlakbij de sluis is een prima kanosteiger, helaas iets te kort voor een kajak van 5 meter en door de aangelegde schepen weinig ruimte om de boot eruit te tillen. Ook het paadje naar het trapje en de dijk was door de grote keien en bolders midden in het pad een uitdaging. Aan de overzijde van de dijk was het goed te overdragen, hier kon ik echter geen kanosteiger vinden. Waarschijnlijk is de nieuw aangelegde vispassage ook bedoeld om op te stappen. Om bij de vispassage te komen moest ik even door het hek van het naastgelegen gemaal. Vanaf hier was het eenvoudig om weer op het water te komen. Vanaf het water heb ik uit interesse het gemaal (De Dongerdielen) nog bekeken, een mooi oud gemaal met drie grote pompen die samen elke minuut bijna een miljoen liter water kunnen verpompen.
Vanaf hier heb ik doorgevaren op de Zuider Ee tot ergens vooraan in Dokkum, zo’n 10 kilometer verderop. Een vrij breed water met vrij lage oevers, zodat er van de omgeving nog genoeg te zien is. De Zuider Ee is een heel oude rivier en werd in 1600 De Suir Ee genoemd. Helaas zijn er bij de aanleg van de Lauwerzeeweg N61 een aantal van de meanders afgesneden, vlak na Metselaarwier is het nu een vrij recht kanaal geworden.


Na mijn pauze op een kanosteiger in Dokkum (en even lekker de benen strekken) heb ik een rondje door Dokkum gevaren, prachtig vanaf het water, vooral de hoge stadswallen. Moeilijk voor te stellen dat tot 1700 met storm het Lauwerszeewater met vloed in het centrum kon komen.
Na mijn rondje door Dokkum kwam ik op het Dokkumer Grootdiep. Dit was tot vroeger een grote zee-arm waarover grote driemasters tot in Dokkum konden varen. Het was gezellig druk op het brede kanaal, tientallen schepen gingen en kwamen van Dokkum. Nu ook weer opvallend hoe vriendelijk mensen op het water zijn, je wordt vrijwel door iedereen begroet.


Ongeveer tien kilometer na Dokkum ben ik rechts af geslagen, op de Alde Lunen. Dit is een oud gedeelte van het Dokkumer Grootdiep. In de 19e eeuw zijn een groot aantal bochten van het Dokkumer Grootdiep rechtgetrokken, de Alde Lunen is hiervan het laatste gedeelte. Voor de scheepvaart niet meer van belang, maar is wel prachtig om langs te varen.
Na zes kilometer op de Alde Lunen bereikte ik mijn eindpunt, de schutsluit van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Ook hier is aan de linker kant van de sluis weer een hele goede kanostuw om de boot uit het water te tillen. Helaas opnieuw een uitdaging om de kajak door het klaphekje te dragen…

Kor

Lauwersmeer vlakbij afslag De Raskes
Zuider Ee in Dokkum
Even pauze steiger Dokkumer Grootdiep
Route rondje Dokkumer Nieuwe Zijlen-Ezumazijl-Dokkum